TÍTOL: Billy y el vestido rosa
AUTOR/A: FINE, Anne
EDITORIAL: Ed. Alfaguara
TRADUCTOR/A: RÒDENAS, Magdalena
IL·LUSTRADOR/A: DUPASQUIER, Philippe
EDAT: A partir de 8 anys.
TEMA: Les diferències de gènere.
EMOCIONS I SENTIMENTS: Incredulitat, vergonya, indignació, submissió, infelicitat, ràbia, desconcert.
FIL ARGUMENTAL: En Billy es desperta un dia convertit en una noia i tots els que estan al seu costat ( pares, mestres, companys d’escola, gent del carrer) el tracten com a tal. Descobreix en la pròpia pell el què vol dir “ser una nena” i no li agrada gens. Veu diferències en el joc amb els companys, el seu desenvolupament com a ciutadà, com a alumne i, en general, en totes les parcel·les de la vida. Allò que sovint diem que no existeix. Descobreix, doncs, com la societat va teixint una teranyina subtil que marca la diferència de gènere i pressuposa una actitud diferent davant de la vida. I després pensem que és biològica!
SUGGERIMENTS PER DESPRÉS DE LA LECTURA:
· Parlar de les diferències entre nens i nenes: Fer una llista amb les activitats que sovint fan cadascun dels gèneres. Comentar perquè s’adjudiquen a cada sexe.
· Què m’agrada a mi? Parlar dels gustos personals, per sobre del que se suposa que ens agrada, pel fet de ser noi o noia. Escriure-ho i posar-ho en comú tota la classe. Agrupar les persones per afeccions, i trobar el que tenen en comú.
· Fer activitats de Role-playing: potenciar que els nois es trobin en situacions que la societat adjudica a les noies i les noies en situacions de nois. Després comentar com s’han sentit. Situacions que es poden representar i que surten al llibre: Un grup de nois no vol una noia per jugar a futbol perquè no ho fa bé; Un grup de noies està jugant a saltar corda i fan fora un nen perquè no salta bé; La mestra accepta de manera diferent el treball de l’aula fet per un nen o una nena; Un grup de nois xiula a una noia quan passa pel seu costat; ...