TÍTOL: Artur i Clementina
AUTOR/A: TURÍN, Adela
EDITORIAL: Ed. Lumen
TRADUCTOR/A: DE GISPERT, Montserrat
IL·LUSTRADOR/A: BOSNIA, Nella
EDAT: A partir de 10 anys.
TEMA: L’empatia.
EMOCIONS I SENTIMENTS: Desig d’aventura, monotonia, avorriment, vergonya, frustració, resignació, admiració, cansament, atreviment, satisfacció, preocupació, tranquil·litat, felicitat.
FIL ARGUMENTAL: Artur i Clementina són dues tortugues. Quan es va casar amb Artur, Clementina somiava en una vida plena d’aventures i descobriments.
Artur li proporciona una existència tranquil·la i sense sorpreses però no sap posar-se al seu lloc ni sap interpretar els seus desigs. Ella vol aprendre a tocar la flauta? Ell se’n burla amablement i li regala un disc. Ella vol pintar? Ell li tria un bell quadre. Ella vol viatjar a Venècia? Ell li porta un preciós gerro de Murano.
Clementina s’enfonsa sota els regals, es passa un munt de temps netejant-los i es mor d’avorriment. Fins que un dia decideix de viure d’acord amb els seus desigs i triant ella mateixa el que li convé. Comença sortint quan li ve de gust i acaba marxant de casa.
Artur no entén res quan arriba a casa seva i la troba buida. S’enfada molt i explica als seus amics que la Clementina és molt ingrata per haver abandonat la casa que ell li havia proporcionat plena de tresors. La Clementina viu feliç lliure. Totes les tortugues tenen present encara ara la seva experiència.
SUGGERIMENTS PER DESPRÉS DE LA LECTURA: Fer preguntes als companys sobre els seus gustos i desigs. Contrastar coincidències, semblances i diferències.